Tjälknöl, Mycket gott, som t.ex rostbiff eller stek.    




Ingredienser:

1 kg frusen stek av t.ex älg eller nöt.

Lag:

1 L vatten
1 dl salt
vitpeppar
svartpeppar



Gör så här:

Koka upp lagen med några nypor svart och/eller vit-peppar och låt den svalna.

Sätt in den frusna steken i en ugnsfast form i ugnen på 75-100 grader.

Efter 3-6 timmar, stick in en termometer i den tjockaste delen av steken.

Låt vara i ugnen tills termometern visar 65-75 grader, 65 är rött, 75 är helt genomstekt. Det tar 8-12 timmar.

Ta ut steken och lägg den i den kalla saltlagen och låt ligga i 4-5 timmar i kylen.

Ta upp steken och torka av den.

Servera den skivad, med t.ex potatis, potatisgratäng, ljummen fransk potatissallad samt nåt grönt,
såsom haricot verte, brysselkål och någon god sås, t.ex svampsås.

Gelé och saltgurka eller pressgurka passar också bra till.